kLik j kalO kamu ske..:))

Saturday, 11 June 2011

wajib baca |

assalamualaikum & selamat sejahtera
kali ni aku nk share sesuatu ngn korang
notes ni aku dpt dr kakak senior aku mase sekolah dulu..
lepas dapat keizinan drp kak noyu,aku share kt sini
entry ni khas tuk perempuan 
isu ni agak sensitif dan terlebih dahulu aku minta maaf kalau ada yg terase dgn aku
niat aku bkn untuk menyindir ke ape ke
aku nk share tuk kita semua bermuhasabah diri
sekali lg aku minta maaf kalau ade yg terguris dgn entry aku ni..
_____________________________________________________


pde smue budak puan meh bce bende ni kejap .. :)
Pandang kanan, awek shawl merah jambu ala-ala yuna. baju sendat. vogue.

Pusing kiri, awek shawl kelabu bak hana tajima. tengkuk terdedah. gorgeous....

...Tengok depan, awek legging rambut rebonding paras belikat. baju lengan pendek. stylo.

Toleh belakang, awek skinny dengan blouse labuh tutup punggung. tak bertudung. heels 4 inci. WOW.

***

Satu soalan buat hawa, memang itu ke yang korang nak? berfesyen tanpa meletakkan agama di depan? fesyen didahulukan, agama dikemudiankan?

Satu soalan buat hawa, selesa ke dengan penampilan sebegitu? menjadi perhatian kaum lelaki yang sememangnya mata keranjang? segenap tubuh diratah mata manusia?

Satu soalan buat hawa, apa tujuan korang berpakaian sedemikian? mahu tampak gah di kalangan teman-teman? sentiasa di atas? lepas tu apa? riak? takbur? bangga?

Satu soalan buat hawa, adakah dengan berbaju kurung bertudung litup korang akan dianggap kuno? adakah dengan fesyen lilit-lilit shawl akan jadikan seorang yang up-to-date? nahh~

Satu soalan buat hawa, adakah dengan berpakaian sopan akan menjejaskan kecantikan korang? akan menjadikan korang hodoh? nampak kecundang dalam dunia moden?

Satu soalan buat hawa, kalian berfesyen untuk kepuasan sendiri bukan? tapi pernahkah kalian sedar bahawa diri kalian takkan pernah puas?

Baca ni ;

Satu jawapan dari adam, seorang perempuan yang tertutup sempurna auratnya lebih bernilai di mata lelaki untuk dijadikan teman seumur hidup.

Satu jawapan dari adam, kecantikan seorang wanita yang menjaga auratnya dari dipandang lelaki yang bukan halal baginya adalah lebih mahal dari dunia dan segala isinya.

Satu jawapan dari adam, kecantikan si berbaju kurung yang bertudung takkan dapat ditandingi oleh yang lain. cantik, cun, ayu, dan sopan. apa lagi yang kalian nak?

Islam membenarkan fesyen tapi islam jugak melarang tabarruj. Allah tak suka mereka yang berlebih-lebihan. tahu? jadi bersederhanalah!~

"Sepantas mana pun kau lari untuk mengejar kepuasan dirimu, kau takkan pernah dapat mencapainya kerana kepuasanmu yang sebenar berada diantara kamu dengan penciptamu, ALLAH SWT



renung2 kan dan selamat beramal

16 comments:

sergeant keroro said...

setuju 100%!!!!!!!!!

terbaik!!

hee~

tikin said...

sergeant keroro :

hehe :)

GaRy™ said...

bagus usaha tikin...gary setuju sangat tuh... even kalau gary cari awek, gary cari yang bertudung+baju x ketat... kiut la...

tikin said...

gary :

hehe..bgus la kalau gary nk cari yg mcm tu :)

hanizatul.amira.amran said...

terbaekkkkkk!
tabek spring sama lu :)

~HanAlia said...

SETUJU2 :)

SRenungan said...

nice entry..
like 100%..hehehe :)

tikin said...

hanizatul :

juz kongsi sbg renungan kita bersama :)

tikin said...

hanalia :

:)

tikin said...

s.renungan :

hehe..berkongsi ape yg patut :)

Abang Stalker said...

betul sgt2 tu dik.. :) hrp jodoh abg x mcmtu..insyaAllah.

Miss Ran said...

da bace kat fb

tula pesen ag penting dr aurt


erm mekasih bace

Sunah Mohammad said...

thanks tikin untuk perkongsian ni... :)


suke teko ek?

apik pehe said...

setuju sangat2..hehe

tomato said...

setuju .. kita bese2 je .. hukk

ce wat utk laki pulak .. ramai laki taw nak tego pompuan je .. padahal dorg pon same je .. cuma ramai yg tak nampak .. betol tak .. ngeee

HonEyBuNNy said...

best2 entry neh
simple dalam berpakaian asalkan menutup aurat...;-)